De Vivenda Verhuistips!

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis. Om deze gebeurtenis zo makkelijk mogelijk te maken hebben we in deze folder aangegeven wat de aandachtspunten zijn bij het opleveren van je woning. 

Bezichtiging van je woning door een nieuwe kandidaat 
Als je de huur hebt opgezegd, wordt na overleg met de eigenaar, de woning weer ‘te huur’ aangeboden en gaat Domica op zoek naar een nieuwe huurder. Bezichtigingen met kandidaat-huurders worden in overleg met jou ingepland. Je wordt minimaal 24 uur voor de bezichtiging ingelicht, zodat je hiermee rekening kunt houden. 
Tip: zorg ervoor dat je woning er opgeruimd en schoon uitziet 
Vaak wordt de woning al door de eerste of tweede kandidaat geaccepteerd. Een woning die er rommelig en smoezelig uitziet moet meestal veel vaker worden aangeboden. Het loont de moeite er voor te zorgen dat de woning bij bezichtiging prettig en schoon overkomt. 

Voor- en eindinspectie 
Bij de eindcontrole moet de woning weer worden opgeleverd in de staat waarin je hem ontvangen hebt. De woning moet natuurlijk schoon en leeg zijn. De voor- en eindcontrole vindt altijd plaats tijdens kantooruren. Tijdens de voorinspectie worden eventuele gebreken op een opnamerapport genoteerd. Het opnameformulier wordt door zowel jou als de beheerder ondertekend. Vervolgens wordt je in de gelegenheid gesteld om eventueel gebreken voor de eindcontrole te herstellen. 

Alle gebreken moeten vóór de eindcontrole worden hersteld 
Tijdens de voorcontrole is de woning (in de meeste gevallen) nog in gebruik. Soms komen er, nadat je de woning hebt leeggemaakt, gebreken aan het licht die eerder niet te zien waren. Houd er rekening mee dat je ook deze gebreken vóór de eindcontrole moet herstellen. 

Eindinspectie en sleuteloverdracht 
De eindcontrole en de sleuteloverdracht vindt altijd plaats op een werkdag aan het einde van de huurtermijn. Domica neemt hiervoor contact met je op. Bij de eindoplevering moet de woning schoon en leeg te zijn. De woning mag geen gebreken vertonen. Wanneer de woning niet volgens de regels wordt opgeleverd, zal je door de beheerder in gebreke/aansprakelijk worden gesteld, waarna de gebreken op jouw kosten hersteld zullen worden. 

Bij deze eindinspectie lever je alle sleutels van de woning bij de beheerder in. Zorg er daarom voor dat de woning vóór de eindcontrole schoon, leeg en in orde is. Na de eindcontrole heb je geen toegang meer tot de woning en kun je dus geen dingen meer in orde maken. Als je twijfelt over de staat waarin je de woning moet achterlaten, kun je het beste telefonisch contact opnemen met Domica. 

Toen je de woning ging huren heb je een opname-formulier van ons gekregen. We raden je aan dit formulier voor de eindcontrole nog even opnieuw door te lezen. In het formulier kun je vinden hoeveel sleutels je destijds van ons ontvangen hebt en in welke staat je de woning gehuurd hebt. 

Hieronder is aangegeven hoe je de woning moet achterlaten. 

Stoffering/ meubilering: 
Indien je een gemeubileerde woning hebt gehuurd, lever je de woning uiteraard op met de stoffering en meubilering die bij de incheck aanwezig waren, maar zonder je persoonlijke spullen. 

Vloerbedekking: 
Indien je een ‘kale’ woning huurt dient alle vloerbedekking, ook zeil, inclusief foam- en lijmresten verwijderd te zijn, tenzij in een overnameverklaring is vastgelegd dat de nieuwe huurder de vloerbedekking overneemt. 

Algemene ruimten: 
Indien je een woonruimte hebt bewoond waarbij je gezamenlijk gebruik gemaakt hebt van de keuken, en/of badkamer en/of toilet en/of een gezamenlijke woonkamer of tuin, dienen deze ruimten bij jouw vertrek ook netjes achter te worden gelaten. Ook de entree, hal, overloop en tuin dient vrij te zijn van afval en jouw persoonlijke spullen. 

Sanitair: 
De douche/badkamerruimte, de wc, de wastafels en stortbakken moeten schoon, goed ontkalkt, onbeschadigd en onbeschilderd zijn. Alle voorzieningen (inclusief de kranen en de douche) moeten goed werken. 

Wand- en vloertegels van de badkamer en de keuken: 
De wand- en vloertegels moeten schoon, ontkalkt, onbeschadigd en onbeschilderd zijn. Alle doorboorde tegels zullen op jouw kosten vervangen worden 

Ruiten en spiegels: 
Alle ruiten en spiegels moeten schoon en onbeschadigd zijn. 

Schakelaars en intercom: 
De schakelaars, wandcontactdozen en de intercom moeten schoon, onbeschadigd, goed bevestigd en onbeschilderd zijn. 

Deuren en kozijnen: 
De deuren en kozijnen dienen in neutrale kleuren en voorzien van deugdelijk hang- en sluitwerk te worden opgeleverd. 

Wanden, vloeren en plafonds: 
Plafonds, muren en vloeren moeten onbeschadigd zijn (beschadigingen aan behang dienen te zijn hersteld). Gaten in muren en plafonds dienen te zijn gedicht, spijkers, pluggen en schroeven dienen te zijn verwijderd. 

Schilderwerk: 
Slecht of ondeskundig aangebracht schilderwerk moet worden hersteld. Het schilderwerk moet zodanig worden opgeleverd dat het met twee handelingen, één keer gronden en één keer overschilderen, weer in goede staat is. 

Hang- en sluitwerk: 
Hang- en sluitwerk, krukken en sloten moeten goed functioneren en zonder kapotte onderdelen worden achtergelaten. 

Sleutels: 
Alle sleutels van binnendeuren horen in de deuren aanwezig te zijn. De sleutels van buitendeuren, berging en eventuele brievenbus overhandig je bij de eindinspectie aan de beheerder. Ontbrekende sleutels worden op jouw kosten bijgemaakt. 

Stickers en lijmresten:
Stickers en eventuele lijmresten moet je verwijderen. Denk ook aan stickers op binnen- en buitendeuren, muren enz. Voor het verwijderen van stickers en lijmresten zijn speciale middelen in de handel. 

Tuin: 
Als de woning een tuin heeft, dan moet die schoon, onkruidvrij en in ordelijke staat achtergelaten worden. Er mogen geen spullen in de tuin achterblijven. 

Balkon: 
Het balkon moet leeg en schoon zijn (aangeveegd). 

Veranderingen in en verbeteringen aan de woning: 
In de huurovereenkomst is aangegeven dat alle aangebrachte veranderingen bij het opzeggen van de huur weer ongedaan gemaakt moeten worden. Dit geldt ook voor veranderingen die je eventueel van de vorige huurder hebt overgenomen.